Historien

I 2015 deltok undertegnede (løpsleder for VHUT) på Hof Toppers Ultra 75km (som ble lagt ned i 2019).
Hof Toppers er er egentlig et duathlon der deltakerne bruker sykkel på “transportetappene” og løper opp på tilsammen 10 topper i Hof.
Ultraløpet på 75km utgjorde 7 av disse 10 toppene og tok deltakerne rundt på en mengde flotte steder rundt om i Hof.

Funksjonærene var hyggelige og servicen upåklagelig, det var i sum et veldig bra arrangement.
Problemet var alle asfaltstrekkene innimellom, ikke bra for skranglete knær…det måtte da la seg gjøre å lage et hardcore ultra trail i denne delen av Vestfold? Vi har jo så mye fin natur og så mange fine åser!

Mange steder i distriktet var jeg godt kjent allerede, og selvskrevne topper i et slikt løp var Ryksåsen, Hvittingen, Montebello, Skibergfjell og Snippane.

I årene som fulgte foretok jeg med svært ujevne mellomrom diverse “rekketurer” på aktuelle strekninger mens ideen til trasé forma seg i hodet, nye topper ble inkludert og arkivet av GPS-spor vokste. Pga mye annet å styre med gikk dette veldig i langdrag, men det har blitt mange fine langturer.

Konsept og rettesnor har hele tida vært akkurat det jeg liker aller best med løpinga selv: Gode naturopplevelser, topper med fin utsikt, mest mulig (teknisk) sti og minst mulig asfalt. 🙂
I planleggingen har det også vært viktig å tilby romslig maksimaltid.

For å gjøre det enkelt for meg selv ble start og mål lagt hjemme hos oss, samme sted som en ikke ukjent matstasjon for 100/50-milesløpet Soria Moria til Verdens Ende.
Langløypa endte til slutt på 147km, og det var også naturlig å tilby en 87km med start på Eidsfoss.
Litt seinere ga interessen grunnlag også for en 50km med start på Damtjernveien.

Mot slutten av 2019 var konseptet så ferdig at løpet kunne lanseres, og 1. august 2020 kunne vi ønske deltakerne velkommen til det første VHUT, en runde gjennom det beste av natur i nordre Vestfold!

Arne Nåtedal